Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο αθλητισμός ως μέσο ψυχαγωγίας στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες

Από τους μαθητές της Α' Λυκείου Γιάννη Ιατρού και Βασίλη Μακρή.

Ο αθλητισμός παίζει από την αρχαιότητα εώς και τις μέρες μας σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, από την παιδική τους ηλικία μέχρι και μετά την ενηλικίωση. Πέρα από τις θετικές πτυχές που παρουσιάζει σε θέματα υγείας, όμως, ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει στην ψυχαγωγία των ατόμων. Η «ευγενής άμιλλα» που τόσο είχαν σε εκτίμηση οι Αρχαίοι, άλλωστε, περιγράφει κατά κάποιον τρόπο την ευχαρίστηση που λαμβάνει ο άνθρωπος μέσα από τον καλοπροαίρετο ανταγωνισμό και τον ανυστερόβουλο αθλητισμό.

Για να ψυχαγωγηθεί κανείς μέσω του αθλητισμού δε χρειάζεται απαραίτητα να διαθέσει χρήματα. Από μικρά τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αθλητισμό μέσω του παιχνιδιού: κυνηγητό στους δρόμους, κρυφτό, ποδόσφαιρο στην αλάνα ή αγώνες με τα ποδήλατα στη γειτονιά. Έτσι ένα μικρό παιδί περνάει ευχάριστα την ώρα του και, χωρίς να το καταλαβαίνει, ταυτόχρονα γυμνάζεται και αθλείται.

Βέβαια, η δωρέαν άθληση δεν είναι ένα προνόμιο που απολαμβάνει κανείς μόνο κατά την παιδική του ηλικία. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να αθληθεί κανείς είτε εντελώς δωρεάν είτε καταβάλλοντας ένα αμελητέο χρηματικό ποσό.

Το κράτος έχει φροντίσει για τη δημιουργία πάρκων με αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως, άλλες φορές μικρά και άλλες φορές πιο μεγάλα, γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τέννις κτλ., επιτρέποντας σε παιδιά και ενήλικες να ψυχαγωγηθούν χωρίς κανένα κόστος. Επιπλέον υπάρχουν πολυάριθμοι σύλλογοι ομάδων που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα αθλημάτων και, εν καιρώ κρίσης, χαμηλώνουν το κόστος συμμετοχής έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, το σχολείο φροντίζει για να αθλούνται οι μαθητές, πρώτα απ’ όλα με το μάθημα της Γυμναστικής, και ακολούθως με τα σχολικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται κατά καιρούς και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές, χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση.

Τέλος, ένα ακόμη προνόμιο που παρέχεται στους πολίτες είναι η ύπαρξη δημόσιων γυμναστήριων, όπου τις περισσότερες φορές το κόστος είναι ασήμαντο ή και ανύπαρκτο. Έτσι ο καθένας έχει την ευκαιρία να γυμναστεί, ακόμη και αν ανήκει στην κατηγορία των χαμηλοεισοδηματιών.

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να αθληθεί κανείς στις μέρες μας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ανήκει στις κατώτερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις.

Με σκοπό την πιο έγκυρη πληροφόρηση πάνω στο θέμα του αθλητισμού, επισκεφτήκαμε ένα τοπικό δημόσιο γυμναστήριο και μιλήσαμε με τον υπεύθυνο ο οποίος με προθυμία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.

-Ποιος είναι ο αριθμός των εγγεγραμένων μελών στο γυμναστήριο;

Στο γυμναστήριό μας είναι εγγεγραμένοι περίπου 100 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε αριθμό ενήλικες, αλλά δε λείπουν και αρκετοί νεότεροι που προτιμούν τις δικές μας εγκαταστάσεις για να γυμναστούν.
-Υπάρχει διαφορά στον αριθμό των ατόμων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές; Αύξηση ή μείωση; Ποιοι πιστεύετε είναι οι λόγοι γι’ αυτό;

Ενώ κανείς θα περίμενε να υπάρχει μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με πέρυσι, και ακόμα περισσότερο με πρόπερσι, τα άτομα που γράφονται στο γυμναστήριο έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε χαμηλώσει την τιμή ώστε να μην είναι αποτρεπτική, σε αντίθεση με πολλά ιδιωτικά γυμναστήρια, που χάνουν όλο και περισσότερη πελατεία καθώς οι τιμές τους είναι τετραπλάσιες ή και πενταπλάσιες από τις δικές μας.

-Τι προσπάθειες έχετε κάνει από μεριάς σας ώστε να γίνει πιο προσιτό το γυμναστήριο στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες;

Όπως προαναφέρθηκε, η τιμή έχει κατέβει αρκετά σε σχέση με παλαιότερες χρονιές.

-Ποιο είναι το αντίτιμο για όποιον θέλει να συμμετάσχει;

Τα χρήματα που πρέπει να καταβάλλει κανείς για να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου μας είναι 10€ για όλους. Τις προηγούμενες χρονιές το ποσό ήταν 20€ για τους ενήλικες και 10€ για τους μαθητές και τους φοιτητές, αλλά λόγω κρίσης το έχουμε μειώσει ώστε να είναι προσιτό σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

-Τι προσφέρει το γυμναστήριο; Ο εξοπλισμός του είναι εφάμιλλος των ιδιωτικών γυμναστηρίων;

Εννοείται πως ένα δημόσιο γυμναστήριο δεν μπορεί να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις με αυτά του ιδιωτικού τομέα (π.χ. σάουνα), αλλά ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες. Υπάρχουν όργανα για να γυμνάσει κανείς κάθε μέρος του σώματός του, ειδικό πρόγραμμα για γυναικεία γυμναστική (aerobics), αποδυτήρια με διαθέσιμο ντους, αλλά και εξωτερικοί χώροι για τρέξιμο, μπάσκετ, ακόμα και για τέννις. Γενικά μαζεύει πολύ κόσμο. Είναι κάτι σαν «κυψέλη». Μακάρι να υπήρχαν ακόμη δύο-τρία στο Βόλο.

-Από πού χρηματοδοτείται το γυμναστήριο; Δέχεται επιδοτήσεις από το δήμο;

Το γυμναστήριο και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό χρηματοδοτούνται από την τοπική Διεύθυνση Αθλητισμού, η οποία με τη σειρά της χρηματοδοτείται από το Δήμο Βόλου.

Σας ευχαριστούμε πολύ.





1 σχόλιο: