Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αθλητισμός και εμπορευματοποίηση

Το τελευταίο διάστημα μέσα στις τάξεις της νεολαίας γίνονται αρκετές συζητήσεις και βγαίνουν στην επιφάνεια ιδιαίτερα σοβαροί προβληματισμοί, όσον αφορά τις τύχες του αθλητισμού και την προσπάθεια εμπορευματοποίησης που δεν αφορά πλέον μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά δυστυχώς πολλές φορές και τον ερασιτεχνικό. Κοινή συνισταμένη αποτελεί πως ένα ακόμη κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με τις «υπηρεσίες»...
Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας περάσουν την άποψη ότι πρέπει να βλέπουμε τον αθλητισμό ως μέσο είσπραξης χρημάτων και όχι σαν ψυχαγωγία, τους δε αθλητές ως πιόνια για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Ο αθλητισμός γίνεται σκουπίδι, χάνει τα μαζικά του χαρακτηριστικά και περιορίζεται σε λίγους και εκλεκτούς, χάνεται η ουσία της άθλησης και τα ιδεώδη του με τη νίκη να είναι ο αυτοσκοπός και ο αθλητής έρμαιο στα χέρια ιδιωτών, διαφημιστικών εταιριών και ένας χορός εκατομμυρίων που παίζεται ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που σπονσοράρουν τους αθλήτες. Στα πλαίσια αυτά δεν ενδιαφέρει πια αυτούς που έχουν την ευθύνη, η μαζική ανάπτυξη του αθλητισμού, ενώ μόνο όποιο άθλημα έχει θέαμα, είναι για κάποιους λόγους δημοφιλές και μπορεί να γίνει αντικείμενο τζόγου, γίνεται πεδίο ιδιωτικών επενδύσεων και αναπτύσσεται σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Γι' αυτή την εικόνα του αθλητισμού έχουν ευθύνη πολλοί παράγοντες και ιδιαιτέρως τα μονοπώλια που κυριαρχούν αυτή την εποχή στον αθλητισμό.
Στην εποχή που όλα είναι εμπόρευμα, ο αθλητισμός μάλλον έχει αντέξει περισσότερο. Όλες όμως οι αντιστάσεις που υπήρχαν εξαφανίστηκαν και στον ελληνικό αθλητισμό με συνέπεια να έχουν φτάσει και εδώ οι «νέες» αξίες. Προηγήθηκε η σταδιακή εξαφάνιση του αθλητισμού από τα χωριά, από τις συνοικίες ή τις γειτονιές των αστικών κέντρων.
Ανοίγοντας μια παρένθεση να σημειώσουμε ότι προσφιλή τακτική είναι πριν κάτι πουληθεί στον ιδιώτη θα πρέπει προηγουμένως να ευτελιστεί. Έτσι έγινε και στον αθλητισμό. Πριν εξαφανιστεί ο αθλητισμός, εξαφανίστηκαν οι εγκαταστάσεις. Όσες υπήρχαν έχουν καταντήσει ερείπια που δεν προσελκύουν αλλά απομακρύνουν τους νέους αλλά και όσες υπάρχουν δεν είναι στη διάθεση του κοινού.
Στα σχολεία ο αθλητισμός και η γυμναστική είναι ένα απλό διάλειμμα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ υπάρχουν ελλείψεις, χιλιάδες καθηγητές φυσικής αγωγής είναι στα αζήτητα. Να τονίσουμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθά και δεν προάγει τον υγιή αθλητισμό και τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά και οι εκπαιδευτικοί, όχι όλοι αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που δεν προσπαθούν να περάσουν στον μαθητή τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του αθλητισμού αλλά του διδάσκουν τρόπους για να φτάσει στη νίκη με θεμιτά αλλά και με αθέμιτα μέσα.
Και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και ελεύθερων και πλήρως εξοπλισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη του υγιούς μαζικού αθλητισμού αλλά και την αξιοποίησή του, ζητήματα για τα οποία υπάρχει συνειδητή πολιτική που θέλει τους νέους όχι ανθρώπους που θα γυμνάζουν σώμα και ψυχή αλλά ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Και οι γονείς πληρώνουν αδρά για μια ακόμη βασική υποχρέωση του κράτους.
Οι Ολυμπιακοί του 2004 ήταν η ταφόπλακα του ελληνικού αθλητισμού... Δαπανήσαμε τόσα χρήματα για αυτούς τους αγώνες και για τις εγκαταστάσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού αλλά των μονοπωλίων χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον μαζικό αθλητισμό (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ορισμένες από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ανοίγουν τις πύλες τους για ορισμένες εκδηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό και δεν βοηθούν την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού όπως για παράδειγμα ορισμένες συναυλίες τραγουδιστών!!!). Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ντόπινγκ προβάλλουν το πρότυπο του υπεραθλητή και όχι του αθλητή που αγωνίζεται για να καλλιεργήσει το νου και το σώμα.
Πρέπει να πούμε όχι στη χρήση αναβολικών και άλλων φαρμάκων που υποτάσσουν τη ζωή των ανθρώπων στον κερδοφόρο για τους σπόνσορες πρωταθλητισμό. Ένα μοντέλο που ενισχύεται και προβάλλεται και μέσα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του ντόπινγκ και της καλλιέργειας του μύθου του υπεραθλητή.
Είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας του δικαιώματος άθλησης όλων των κατοίκων της πόλης και του χωριού, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, για θωράκιση της υγείας, βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και αποφυγή προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας. Ο αθλητισμός και η άθληση πρέπει να συνδυάζονται με την αγωγή υγείας, να σχεδιάζονται επιστημονικά, να συνδέονται με τη διαπαιδαγώγηση των νέων, των δημιουργικών πολιτών, να συμβάλλουν στη διανοητική, σωματική και κινητική ανάπτυξη των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου