Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η μουσική είναι διαχρονικός τρόπος ψυχαγωγίας για τον άνθρωπο

            του μαθητή της  Α΄ Λυκείου  Νίκου   Κάππα-Μαρκόβη

     Αναμφισβήτητα  η μουσική ήταν είναι και θα είναι τρόπος ψυχαγωγίας για τον άνθρωπο.Από τα αρχαία χρόνια διαπιστώνουμε ότι η μουσική αποτελούσε μέσο αγωγής για τον άνθρωπο.Μέχρι και σήμερα η μουσική χαρακτηρίζει την ποιότητα της ζωής και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ανθρώπου.
     Τα αρχαία χρόνια  ανακαλύπτουμε σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας ότι ο άνθρωπος άκουγε μουσική. Μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα η μουσική ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων  και σαν μια σύνθετη  καλλιτεχνική και πνευματική έκφραση είχε ιδιαίτερη θέση σε όλες της εκδηλώσεις προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Η μουσική είχε κυρίως εορταστικό χαρακτήρα  αλλά σύντομα ήρθε η ένταξη της στις καθημερινές σκληρές στιγμές της ζωής αλλά και στις τελετές θανάτου τα λεγόμενα μοιρολόγια. Ακόμη  στην αρχαία Ελλάδα η μουσική αποτελούσε ένα από τα βασικά μαθήματα στο πλαίσιο της παιδείας των νέων,ενώ η διασύνδεσή της ειδικότερα με την Ποίηση και το Θέατρο έπαιξε τεράστιο ρόλο.Χάρη σε αυτή διασώθηκαν και αριστουργήματα όπως τα Ομηρικά έπη και οι Τραγωδίες.
      Η μουσική όμως δεν αποτέλεσε μέσω ψυχαγωγίας μόνο στην αρχαία Ελλάδα. Διαχρονικά   η μουσική αποτελεί ένα από τα μέσα ψυχαγωγίας.Αντίθετα όμως με τότε,σήμερα το ποσοστό των παιδιών που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο είναι πολύ μικρό(σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες).Οι περισσότερο νέοι επιλέγουν να ακούν ξενόφερτα είδη μουσικής  είτε αγοράζοντας κάποιο CD είτε κατεβάζοντας την από το διαδίκτυο.Αν και οι περισσότεροι νέοι  προτιμούν την ξένη μουσική δεν μπορούμε να πούμε ότι απουσιάζει από τη ζωή των νέων η Ελληνική. Βέβαια ελάχιστο είναι το ποσοστό των νέων που ακούει την κλασσική μουσική.  Αυτό συμβαίνει διότι προτιμούν την παγκόσμια μουσική κυρίως την σύγχρονη. Η μουσική για τους περισσότερους νέους είναι τρόπος ζωής,  τρόπος έκφρασης και για αυτό το λόγο η μουσική υπάρχει παντού στη ζωή όλων και είναι  ο ποιο εκφραστικός τρόπος διασκέδασης.
         Η μουσική ήταν πάντα ένας τρόπος ψυχαγωγίας και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων,αφού  λειτουργεί ως ανάγκη για όλους και η ζωή χωρίς την μουσική θα φάνταζε μονότονη.

                                                                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου