Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
της    μαθήτριας    Έλενας Αργυρίου


Στις μέρες μας οι ρυθμοί της ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά.Τα ωράρια εργασίας έχουν γίνει εξαντλητικά και οι σύγχρονες ανάγκες έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην αποξένωση και στην εργασιομανία.Κυριαρχεί η πεποίθηση πως οποιαδήποτε άλλη ασχολία πέρα απο εκείνη που προσφέρει χρήματα είναι “χάσιμο χρόνου”.Παρόλα αυτά εκμετάλλευση του χρόνου δε σημαίνει αναγκαία εργασία ασταμάτητη. Είναι απαραίτητος και ο ελεύθερος χρόνος, πού φέρνει μια χαλάρωση στην ένταση και ένα σπάσιμο στη ρουτίνα. Μένοντας κανένας στα όρια του μέτρου διατηρεί και τη σωματική του υγεία και την ψυχική του ισορροπία.Όμως ο ελεύθερος αυτός χρόνος για να αποδώσει τα προσδοκώμενα ευεργετικά αποτελέσματα και να μην καταντήσει ανία και πλήξη, πρέπει να αξιοποιείται κατάλληλα. Από το γεγονός αυτό προκύπτει η ανάγκη της ψυχαγωγίας.Επομένως, εκτός από τη στιγμιαία απόλαυση και ξεκούραση, η ψυχαγωγία έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία και αποτελεί  μάλιστα, τρόπο θεραπείας , μιας πληθώρας προβλημάτων.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στη δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με τη βοήθεια της μουσικής και των ήχων, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.Κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας τα άτομα μπορούν να εκφραστούν μέσω της μουσικής και γενικά να απελευθερώσουν την δημιουργικότητά τους.Απευθύνεται σε ενήλικες,εφήβους και παιδιά και εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.Αναλαμβάνονται περιπτώσεις όπως: ανάπτυξη προσωπικότητας, συναισθηματικές/αγχώδεις/ψυχωσωματικές διαταραχές, νοητική στέρηση, αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνική επανένταξη, απεξάρτηση, γυναικολογία, γεροντολογία και παιδιατρική.

ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από  την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική κοινωνική του ολοκλήρωση.Αυτό που πρεσβεύει η χοροθεραπεία είναι ότι το σώμα είναι ουσιαστικά ο καθρέφτης της προσωπικότητας και της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.Μέσα από τις έννοιες του χώρου, χρόνου, φόρμας (μορφής), ρυθμού που μαθαίνουμε στην Τέχνη της Τερψιχόρης ξεχνάμε τα καθημερινά μας προβλήματα και άγχη και μαθαίνουμε να αγαπάμε ξανά τον εαυτό μας. Αποκτούμε ευλυγισία κι έλεγχο στο σώμα μας αποτρέποντας πιθανούς τραυματισμούς στην καθημερινότητα ή σε άλλες σωματικές δραστηριότητες.Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και πληθυσμιακές ομάδες Οι χοροθεραπευτές εργάζονται με άτομα που πάσχουν απο σωματικά ή ψυχικά προβλήματα αλλά και με εκείνα που αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση και το χορό.Τέλος, σε προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης, απεξάρτησης και επανένταξης.

ΓΙΑΤΡΟΙ-ΚΛΟΟΥΝ
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, λένε οι ειδικοί, για να νοιώσει κανείς καλύτερα και να θεραπευθεί γρηγορότερα, αφού ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και ειδικά στα παιδιά αποδεικνύεται θαυματουργό. Η γελωτο-θεραπεία θεωρείται σήμερα σαν ένα από τα βασικά εργαλεία που έρχονται να συμπληρώσουν την παραδοσιακή νοσηλευτική παιδιατρική και μάλιστα σε ασθένειες δυσβάσταχτες, όπως ο καρκίνος, το έιτζ και η λευχαιμία. Πρόκειται για μία ενταγμένη υπηρεσία που προσφέρουν οι παιδιατρικές κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς-κλόουν που εργάζονται μόνιμα σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσοκόμους και τους γονείς.Αποτελεί ένα αληθινό επάγγελμα που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, τουλάχιστον έξι μηνών.Γι' αυτό και στην Ιταλία διαχωρίστηκε το επάγγελμα του γιατρού-κλόουν από τους «εθελοντές του χαμόγελου», όπως ονομάστηκαν, που προσφέρουν απλά ψυχαγωγία στους μικρούς ασθενείς.Ο θεραπευτής-κλόουν πρέπει να γνωρίζει καλά το νοσοκομείο και την οργάνωσή του, να έχει γνώσεις ιατρικής, ψυχολογίας, παιδοψυχολογίας, υγιεινής και νοσοκομειακής κοινωνιολογίας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις μικρών ασθενών με καρκίνο ή άλλες τραγικές ασθένειες που βασανίζουν τα παιδιά.

ΓΕΛΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η γελωτοθεραπεία είναι μια εύκολη και συγχρόνως διασκεδαστική άσκηση που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος, του εγκεφάλου και μας βοηθάει να αναπνέουμε καλύτερα.Μέσα από την παρακολούθηση τέτοιων τμημάτων διδασκόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας πιο θετικά, να απολαμβάνουμε ότι μας φέρνει η μέρα και να αποκτούμε στη ζωή μας καινούριο σκοπό και νόημα.Μας βοηθά να έχουμε μια πιο καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας το διπλανό μας που έχει ανάγκη.Η Γιόγκα Γέλιου χρησιμοποιεί απλές ασκήσεις στην ομάδα και η επαφή με τα μάτια οδηγεί σε κύματα πραγματικού γέλιου. Η Γιόγκα του Γέλιου βασίζεται στο γέλιο χωρίς τη χρήση της «αίσθησης του χιούμορ». Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να αφήσουν το αναλυτικό μυαλό μας να ξεκουραστεί, ενώ επιτρέπουμε οικειοθελώς στην ενστικτώδη φύση μας να μας δώσει πολλά γέλια, κίνηση και ρυθμό.Οι γελωτοθεραπευτές αναλαμβάνουν περιπτώσεις όπως:άγχος, υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο, καταστολή και φόβο, ανησυχία, συχνά κρυολογήματα, βήχα, νευρικότητα, αϋπνία, αλλεργίες, άσθμα, ημικρανίες, ακόμη και καρκίνο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ-  ART THERAPY
Η απλή αλήθεια της θεραπευτικής δύναμης της Τέχνης είναι πως με κολάζ, χρώματα, ζωγραφιές, φωτογραφίες η ψυχή βρίσκει ευκολότερα δίοδο προς την έκφραση.Όταν όλες οι άλλες μορφές της ιατρικής αδυνατούν  να φτάσουν  στην καρδιά του ασθενή, οι θεραπευτές μέσω τέχνης καταφέρνουν να ανοίξουν παράθυρα στην επικοινωνία εξωλεκτικά.Σήμερα, οι ανά τον κόσμο Art-Therapists είναι ειδικευμένοι επαγγελματίες με κατοχυρωμένη εργασία σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λ.π. Η ζωγράφος -Art-Therapist, Γιάννα Κιλίμη, λέει«Πολλοί ζωγράφοι ανακαλύπτουν μέσω της εκπαίδευσής τους στην Art-Therapy, πόσο αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο είναι η Τέχνη. Υπερβαίνουν τον εαυτό τους ως καλλιτέχνη και γίνονται περισσότερο άνθρωπο-κεντρικοί- άλλωστε η ίδια η τέχνη είναι υπέρβαση! Στην πορεία της εκπαίδευσής τους γνωρίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού- τα άτομα με ειδικές ανάγκες- και μαθαίνουν πως μέσα από την Τέχνη ,η οποία για εκείνους είναι καθημερινό βίωμα, μπορούν να τα φέρουν πιο κοντά στην πραγματικότητα, απελευθερώνοντάς τα από την απομόνωση».

ΒΙΒΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι ευρέως γνωστό ότι το διάβασμα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ της βιβλιοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί βιβλία του τύπου της αυτο-βοήθειας και της βιβλιοθεραπείας που προσπαθεί να θεραπεύσει πιο έμμεσα βάζοντας τους ανθρώπους να διαβάσουν άλλους τύπους βιβλίων όπως μυθιστορήματα, ή άλλα βιβλία, το περιεχόμενο των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές μεταμορφώσεις. Μετά απο αρκετές έρευνες παρατηρήθηκε πως η ανάγνωση βιβλίων καταπολεμά την κατάθλιψη.Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερες σύγχρονες ελεγχόμενες μελέτες και να γραφτούν περισσότερα εξειδικευμένα κείμενα ώστε να την καθιερώσουν ως μια καθαρή θεραπευτική εναλλακτική λύση για μια ποικιλία ψυχολογικών προβλημάτων.Μέχρι τότε, αν και δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση είναι υγιές να απολαύσει κάποιος ένα καλό βιβλίο που σπάει εκείνες τις παγωμένες θάλασσες μέσα στην ψυχή μας, όπως θα το έθετε και ο Kafka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου