Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αθλητισμός ψυχολογία και υγεία

Του μαθητή της α' Λυκείου Τάσου Λαμπαδάρη

Η άθληση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία και επιδρά θετικά στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του ανθρώπου .Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο , η συστηματική άσκηση του σώματος συμβάλλει στην καλύτερη αυτοεκτίμηση και στο να υπάρχουν λιγότερα προβλήματα της σωματικής και ψυχικής υγείας . Βοηθά τους ανθρώπους να ανεβάσουν το ηθικό τους να νιώσουν πιο ξεκούραστοι αλλά και πιο ζωντανοί .Η ψυχολογία ανεβαίνει και ο οργανισμός του ανθρώπου είναι έτοιμος να ψυχαγωγηθεί .
Αρχικά πολλές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν τεκμηριώσει τις θετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης στην ψυχολογία των ανθρώπων .Μάλιστα ορισμένες έδειξαν ότι σε ασθενείς με κατάθλιψη η σωματική άσκηση βοηθούσε όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα . Επίσης το στρες υποχωρεί πιο εύκολα μετά από μία αθλητική δραστηριότητα όπως το περπάτημα και το κολύμπι και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες τεχνικές χαλάρωσης . Ο αθλητισμός επίσης επιδρά στον εγκέφαλο και προσφέρει θετικά αποτελέσματα στη ψυχική διάθεση . Αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους : Λόγω της σωματικής άσκησης αυξάνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο . Η σεροτονίνη επιδρά στην ψυχική διάθεση , συμμετέχει στη μετάδοση νευρικών ώσεων και μπορεί να έχει μια λειτουργία στον έλεγχο της διάθεσης και στην κατάσταση της συνείδησης . Επιπλέον η παραγωγή ενδορφινών αυξάνεται μετά από έντονη άσκηση .Οι ενδορφίνες είναι πεπτίδια και παράγονται από τον εγκέφαλο και έχουν παυσίπονη δράση .Δρουν στον ψυχισμό και μπορούν να προκαλέσουν ευφορία .
Η άθληση εκτός από τα θετικά που προσφέρει στη ψυχική διάθεση των ανθρώπων είναι ωφέλιμη και για την υγεία τους και ειδικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών .Ακόμη βοηθά στην καταπολέμιση της παχυσαρκίας η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σήμερα .
Τον αθλητισμό μπορούμε να τον διακρίνουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες : τον πρωταθλητισμό , τον μαζικό αθλητισμό και τον θεραπευτικό .Ο θεραπευτικός εφαρμόζεται σήμερα συστηματικά στην αποκατάσταση έπειτα από εγχείριση bypass και έμφραγμα μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη .Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και ο πρωταθλητισμός επειδή θαυμάζοντας τους αθλητές παρακινούμαστε όλοι να αθληθούμε .Πρωταθλητισμός σημαίνει συστηματική καθημερινή άσκηση με υψηλές σωματικές επιβαρύνσεις σε καθημερινή βάση που πρέπει να υποστηριχτούν από την καρδιά και το αγγειακό σύστημα αναγκάζουν την καρδιά να υποστεί ''προσαρμογή'' προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς .
Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι όλοι πρέπει να αθλούμαστε καθημερινά και συστηματικά για να μας φύγει το άγχος και το στρες που κουβαλάμε από την καθημερινότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε και να διασκεδάσουμε .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου