Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η Μουσική και ο τρόπος που επιβάλλεται στις μέρες μας

 της μαθήτριας της Α' Λυκείου Δήμητρας Πολίτη

Στις μέρες μας τα ΜΜΕ προσπαθούν να επιβάλλουν με διάφορους τρόπους ένα είδος καταναλωτικής, εφήμερης μουσικής με κακής ποιότητας στίχο που κατά κανόνα προσφέρει επιδερμική και παροδική ευχαρίστηση. Σε αυτή τους την προσπάθεια βοηθάει κατά πολύ η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία έχει επηρεάσει τον τρόπο παραγωγής αλλά και τον τρόπο διάθεσης της μουσικής, καθώς αυτή έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα, διαθέσιμο στην παγκόσμια αγορά.
Οι δισκογραφικές εταιρίες δεν επενδύουν πια σε καλλιτέχνες. Οι νέοι δεν αγοράζουν πλέον δίσκους ή CD. Μία νέα μουσική βιομηχανία έχει ανθίσει. Αυτή του διαδικτύου, η οποία απευθύνεται κατα κύριο λόγο στους νέους.
Οι νέοι ακούν σχεδόν τα πάντα ανάλογα με τη διαθεσή τους και το χώρο στον οποίο βρίσκονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας έρευνας που εντόπισα στο διαδίκτυο, βρέθηκαν τρία μουσικά είδη που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των νέων: η ροκ με ποσοστό 23%, η ραπ με 21% και η ποπ με 23%. Έπειτα ακολουθούν τα λαϊκά με ποσοστό 13%, η metal με 6%, το έντεχνο με 6%, και η R&B με 5%, ενώ, ποσοστό κατώτερο του 3% σημειώνει η κλασσική μουσική. Βλέπουμε λοιπόν πως στην πλειοψηφία τους οι νέοι ακούν mainstream μουσική, που η εμπορευματοποίηση την έχει καταστήσει εύπεπτη για τις μάζες και σχεδόν πάντα ακούν αυτό το είδος μουσικής στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους.
            Εκτός από το διαδίκτυο, ένα άλλο μέσο που επηρεάζει τους νέους στα ακούσματά τους, είναι η τηλεόραση με τις reality εκπομπές και κυρίως τις διαφημίσεις.
Παρ’όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει το είδος της μουσικής που ακούμε. Ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση. Η ψυχαγωγία, στην οποία ανήκει και η μουσική, είναι συνυφασμένη με την πνευματική καλλιέργεια, με την ανάπτυξη της καλαισθησίας του και την διαμόρφωση του ήθους του. Έτσι, είναι σε θέση να απορρίψει τα μουσικά «σκουπίδια» και να προτιμήσει την ποιοτική μουσική, που εκτός από την μελωδία, την αρμονία και τον ρυθμό, μεταφέρει σημαντικά μηνύματα, τα οποία έχουν αξία για τη ζωή των ανθρώπων.

1 σχόλιο: